Mijn wereld in de kunst.

Marian Commandeur, 18-7-1954

Sinds mijn jeugdjaren ben ik geïnteresseerd in tekenen en schilderen. Maar pas sinds 1991 ben ik daadwerkelijk op cursus gegaan in mijn dorp bij Joke Homan. Enkele jaren gestopt, maar toen de draad weer opgepakt en sinds 2004 ben ik bij de Blauwe Schuit. Ik heb een heel aantal jaren bij Paulus Kamp geaquarelleerd, een paar jaar bij Titi Smit gemengde technieken in acrylverf en bij Saskia Peijnenborg voor model en portret.

Sinds 9 jaar ben ik bij Hilde Schaap van de Blauwe Schuit om mijzelf de olieverftechnieken eigen te maken.

Hilde leert ons het ambacht olieverf schilderen. De opbouw van een schilderij: glaceren in vele lagen verf, sfumato, onderschildering. Maar ook impasto, a la prima, impressionisme, fototransfer. Ervaring opdoen met kleurpigmenten, ei tempera, compositie, kleurcontrasten. Werken met penseel en paletmes.

Elke keer zijn er verschillende inspiratiebronnen over schilders en tentoonstellingen en wat er in de loop der tijden aan stromingen en ontwikkelingen in de kunst heeft plaatsgevonden, zoals impressionisme en expressionisme, kubisme, De Ploeg, Bergense school en schilders als Morandi, James Ensor en Maria Lassnig, Jan Groenhart.

De technieken zijn heel verschillend. De onderwerpen ook, maar mijn voorkeur gaat uit naar het schilderen van mensen en landschappen, meestal vanaf zelf geschoten foto's, soms van model, soms van internet en soms nageschilderd van andere kunstenaars. Ook abstracte werken vind ik een uitdaging om te schilderen.

Om mijn vaardigheden verder te vormen heb ik me voor de online cursus abstracte kunst bij Bart van der Bom ingeschreven sinds september 2021. Ik heb daar veel plezier in, omdat hij abstracte schilders en hun werkwijze als inspiratiebron geeft om schilderingen te abstraheren of om volkomen abstracte schilderijen te maken. Giettechnieken, werken met paletmes in acryl, olieverf of schilderen in aquarel. Een eindeloze bron van inspiratie. Van Willem de Kooning, Franz Kline, Jackson Pollock, Hellen Frankenteiler, Joan Mitchell, Cy Twombley, Emma Larsson en vele anderen. De werkstukken die ik in dit kader maak vind je terug in mijn galerie. Het is spannend om de opdrachten te maken en best lastig om uit te werken. Wat maakt een abstract schilderij een goed schilderij? Aan de hand van de door cursisten ingebrachte schilderijen wordt dit door Bart besproken en daarmee steeds duidelijker. Compositie en kleur, licht en donker, perspectief, glaceren, de gelaagdheid van de schilderijen waardoor steeds nieuwe facetten aan de oppervlakte komen en de aandacht van de kijker vragen. Kortom, een heel nieuw ontwikkelingsveld wat nu in mijn praktijk vorm krijgt. Oefening baart kunst en zonder wrijving geen glans. Als er weer eentje klaar is, zet ik m in de galerie van de site.

In de Brijderkliniek in Alkmaar heb ik van september 2020 tot september 2022 drie keer een tentoonstelling verzorgd.

In de Bonifatiuskerk in Medemblik zijn twee van mijn werkstukken te zien geweest in de tentoonstelling over het West-Friese land tot begin september 2021.

Vanuit de kunstkring Wognum ben ik sinds de zomer 2021 actief met het decoreren middels schilderijen van panden voor de gemeenschap, zoals de huisartsenpraktijken in Wognum en Nibbixwoud, het Gezondheidscentrum in Wognum en de koffiekamer van de Nederlands Hervormde kerk. Het zijn wisselende tentoonstellingen, telkens door een van de kunstenaars van de Kunstkring verzorgd.

Momenteel hangt er werk in het Dijklander ziekenhuis vanuit de Blauwe Schuit, in het kader van een groepsexpositie, waaronder een drietal van mijn schilderijen: Mona op reis, Mona meets Kandinsky en losgeknipte Mona.

Ruimtelijk werken vormde de volgende uitdaging. Sinds 2010 boetseer ik in klei figuren, torso's, aapjes, schalen, vazen. Keramiste Nel Rood is voor mij een belangrijke ondersteunende en stuwende kracht. De oxides die we gebruiken vind ik prachtig en vaak heel verrassend.

In de expositie in de Bonifaciuskerk te Medemblik van 4 augustus tot en met 27 augustus 2023 vind u veel keramische werkstukken die ik in de afgelopen 10 jaar heb gemaakt. Dus, komt dat zien!!

De tentoonstelling is gezamenlijk met Thea Brouwers, schilderijen en met Bert Wolters, fotografie.

Openingstijden Bonifaciuskerk: vrijdag, zaterdag en zondag van 13.30 uur tot 16.30 uur. Ik ben er zelf op de vrijdag 4 en 11 augustus en zondagmiddag 27 augustus.

Marian Commandeur

marian.commandeur@quicknet.nl

0229 573358 / 06 42379803

www.mariancommandeur.nl

mariancommandeurkunst@gmail.com
instagram